vrijdag 15 maart 2019

Kiezen voor een accountant of boekhouder


Kiezen voor een accountant of boekhouder

Wanneer je kiest voor een goede boekhouder of accountant in Rotterdam, kan dit je onderneming veel geld opleveren. Het is wel belangrijk om iemand te kiezen met veel kennis en iemand die goed is. Met de tips in dit artikel heb je een grotere kans om een goede boekhouder of accountant in Rotterdam te vinden.

De verwachting die jij hebt

Per ondernemer kan de verwachting die iemand heeft van een boekhouder of accountant verschillen. In principe zijn er een aantal taken die je door een boekhouder kunt laten doen. Zo kan je je gehele administratie laten sorteren, belastingaangifte laten doen, jaarrekening op laten maken en je kan terecht voor financieel advies bij je boekhouder.

Als je als ondernemer opzoek bent naar een accountant of boekhouder voor je bedrijf is het verstandig om een accountant of boekhouder in te huren die al veel bedrijven in zijn of haar klantenbestand heeft. Een boekhouder die voornamelijk de boekhouding doet van particulieren zal waarschijnlijk minder goed de regels voor bedrijven kennen omdat de boekhouder daar minder mee bezig is. Ook is het slim om als ondernemer te bedenken of je iemand wil die vooral de regels kent die bij je branche horen of juist meer op lokaal niveau opereert.

De naamstoevoegingen van een accountant

De naamstoevoegingen van een accountant geven meer inzicht in het opleidingsniveau en over het algemeen de klantenkring die hij of zij heeft. Een accountant met de hoogste titel is niet per se nodig voor jouw bedrijf, afhankelijk van de gewenste service. Daar komt nog eens bij dat vaak hoe hoger de titel is, hoe hoger het tarief is.

Om te beginnen heb je een boekhouder, eigenlijk mag iedereen zich zo noemen, dit zorgt ervoor dat een boekhouder ook minder mag dan een accountant. De eerste titel die een accountant kan hebben is AA, dit staat voor accountant-administratieconsulent. Deze accountant heeft een hbo-niveau en is meestal in dienst bij middel en klein bedrijven. Na de AA komt de RA, de registeraccountant. De accountant heeft een universitair niveau en is vaak in dienst van middelgrote en grote bedrijven.